Zo maak jezelf een naambordje

Zelf een naambordje maken is vrij eenvoudig en ik ga je vertellen hoe ik een naambordje maak. Je hebt hiervoor wel een aantal materialen nodig en ik gebruik het volgende:

 • Airbrush (Harder & Steenbeck en Iwata)
 • Airbrush verf (Smincke, Auto-Air en Createx)
 • Blikje "one shot paint" in zwart of wit
 • Carbonpapier
 • Gele Kiptape
 • Computer of laptop
 • Figuurzaagmachine (Ferm)
 • Printer + papier
 • Schuurpapier korrel ± 360 en korrel 600 (Hema)
 • Spuitbus primer- grondverf (Action)
 • Spuitbus blanke lak (Action)
 • Spuitbus lijmspray (3M)
 • Stukje mdf minimaal 4mm dik of een andere houtsoort (Bouwmarkt)

Met behulp van een zoekmachine is er vaak wel een afbeelding te vinden en als je een beetje handig bent met Photoshop kan je de afbeelding aanpassen naar je eigen wens. Google geeft je de mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren op "Lijntekening".

Als je bijvoorbeeld "kaas" als afbeelding gaat zoeken dan krijg je ongeveer het volgende beeld te zien.

Filter nu op "Lijntekening" en je ziet ongeveer het volgende

Een Lijntekening is goed te gebruiken voor naambordjes omdat je zo harde lijnen hebt die je het een stuk makkelijker maken. Ik gebruik soms meerdere afbeeldingen om het plaatje te krijgen zoals ik het wil of de klant. De mogelijkheden zijn ongekend. Nu kies je een afbeelding uit en ik heb gekozen voor een zonnebloem met een vlinder.

zonnebloem met vlinder tekening

Het zijn twee afbeeldingen die ik heb samengevoegd en de naam komt uiteindelijk in het midden van het naambordje. Naambordjes hebben vaak de afmeting van een A4 of A5. Print je afbeelding een aantal keer uit, heeft je afbeelding 5 verschillende kleuren? Print je afbeelding dan minimaal 6 keer. Let er op dat je de afbeelding opslaat nadat je iets hebt veranderd anders kan het wel is zo zijn dat als je de afbeelding later nog een keer wilt printen en dat dan de afmetingen anders zijn. Leg de tekening op het stuk mdf/ hout met daaronder het carbonpapier en breng wat kiptape aan op de hoekjes van de print zodat het niet meer kan verschuiven. Ga nu met een pen over de buitenste lijnen en haal je print er weer af. Als het goed is zie je de lijnen op het hout.

 

Nu gaan we het naambordje zagen.

Met het zagen is wel heel belangrijk dat je net buiten de lijnen blijft! Beter iets teveel dan teweinig. Na het zagen kan je eventueel nog tot aan de lijn schuren of vijlen. Als je geen figuurzaagmachine hebt die je zaagsel weg blaast kan je bij de bouwmarkt of tuincentra een luchtpompje kopen voor nog geen € 10,-  en dat slangetje tape je zo vast dat al je zaagsel van je naambordje word weg geblazen en zo hoef je niet zelf te blazen om de lijnen te kunnen zien.

Als het naambordje netjes is gezaagd kan je de lijnen van het carbonpapier wegschuren en zorg ervoor dat ze niet meer te zien zijn anders is dit namelijk terug te zien in de lak! De inkt komt dwars door je primer en lak heen dus zorg ervoor dat er niets meer te zien is! Spuit het naambordje nu in de primer en hou de wachttijd aan die staat aangegeven op je spuitbus.

SAMSUNG

Na de primer te hebben geschuurd heb ik eerst de vlinder gespoten die ik vervolgens afplak met kiptape. Nu begin ik met geel en dan gebruik ik een sjabloon om het middelste groen te spuiten. Naast de eigen uitgesneden sjabloon heb ik ook een panty gebruikt om het gewenste effect te krijgen. Nadat alle kleuren waren gespoten is het naambordje afgelakt met acryl lak daarna opgeschuurd en zijn de lijnen getekend met een stift daarna is er een transparante basecoat op waterbasis gespoten anders gaat de inkt van de stift lopen tijdens het aflakken en dat is nou net niet de bedoeling.

zonnebloem+naambordje vlinder-closeup zonneblome+vlinder+naambordje

Daarna is het bordje afgelakt met een blanke 2K HS lak toen de lak was uitgehard zijn de randjes afgelakt met zwarte auto auto lak. In de groene kleur zit een mooi effect wat in het zonlicht goed is te zien.