Verf over verf, hoe zit dat nou?

Verf over verf schilderen of schilderen? Vaak wil je iets verven of spuiten wat al is voorzien van verflaag/ laklaag. Als het gaat om scooterkappen of iets in die trant lees dan mijn artikel scooter spuiten en lees anders door. Als het geen wat je wilt verven voorzien is van een lak laag is het een kwestie van lichtjes opschuren en een test maken met de nieuwe verf. Om zeker te zijn dat de nieuwe verf niet gaat reageren op de oude verf laag doe je eerst een test en zo voorkom je een hoop ellende voor jezelf. Verf over verf gaat vaak goed maar niet altijd. Blanke (2K) lak kan zonder problemen over een acryl lak, dus als je je kunstwerkje tijdelijk wilt beschermen dan kan dat goed met blanke acryl lak in spuitbus van bv Motip of de Action. Schuur de acryl lak lichtjes op met scotch bride voordat je het af spuit met een "blanke 2K lak" anders loopt de lak zo van je product.

Als het gaat om een meubel-stuk dan is het eigenlijk het zelfde. Er is geen primer/ grondverf nodig als het geen al is voorzien van een verflaag. Verf over verf moet dus geen probleem zijn tenzij je met het schuren door de verflaag bent gegaan. Het is dan wel van noodzaak om dat gedeelte te voorzien van primer/ grondverf. vooral hout heeft de eigenschap om je verf op te zuigen en met een 2 laagjes grondverf voorkom je dat je 2 extra laagjes van je lak aan moet brengen. Grondverf/ primer is een stuk voordeliger dan een lak soort en je lak wil je natuurlijk aanbrengen in 1 of 2 mooie lagen want van achteraf bij tippen word het niet mooier!

Als je meubelstuk is voorzien van vernis en je wilt het een kleur geven met een bouwmarkt verf schuur je meubelstuk dan op met scotch brite, het is niet nodig om hard te schuren. Het is van belang dat het oppervlak wordt opgeruwd tenzij je de verf helemaal wilt verwijderen maar dan kan je beter geen scotch brite gebruiken maar schuurpapier en starten met een korrel 120 tot korrel 600. Werk altijd stap voor stap met je schuurpapier korrels. Verf wat je aanbrengt met een kwast is dik en dan is het onnodig om je product te schuren met korrel 600. Je grondverf hoef je niet te schuren met korrel 120! Grondverf schuur je lichtjes op meer niet voor je het weet schuur je door de primer heen en dan kan je weer opnieuw beginnen. Verf/ lak wat je spuit met een spuitpistool is vaak dunner en word gespoten met een nozzel grote 1.2 of 1.3 de nozzel grote voor blanke lak is vaak 1.4 en 1.5 t/m 1.7 voor primers. Met verf loont het de moeite om kwaliteit kwasten te kopen want het laatste wat je wilt zijn kwast haren in je verf en kwaliteit kwasten zorgen voor een mooie toplaag.

Verf over verf dus vaak geen probleem maar maak bij twijfel altijd een testje!