Spuiten van kunststof

Voor je kunststof gaat spuiten is het erg belangrijk om te weten met welk type kunststof je te maken hebt. Ook de flexibiliteit van de kunststof is erg belangrijk om te weten, dit kan Hard, flexibel of zacht zijn.

Gaat het om een  zacht of flexibel stuk kunststof dan moet je de aan te brengen filler of lak mengen met een weekmaker zodat de lak flexibel word. Als je dit achterwege laat heb je grote kans dat de laklagen bij vervorming van het kunststof  gaan barsten en loslaten. Dit zie je vaak bij de binnenkappen van scooters. Niet elke kunststof is te spuiten, de kunststoffen die niet te spuiten zijn 'puur' polypropyleen en polyethyleen.
Wegens slechte hechting van de lak zijn deze niet te spuiten (polypropyleenvariaties zoals PP/ EPDM zijn wel te spuiten).

Wat is de gladheid van het kunststof? Dit kan glad zijn maar ook onregelmatig, beschadigd of poreus. Voor een glad resultaat spuit je eerst kunststofprimer en dan filler.

Voor je het kunststof gaat spuiten zorg je eerst dat de delen goed schoon zijn. Als het om een nieuw stuk kunststof gaat dan is het een kwestie van ontvetten met antistatische werking. Als het stuk niet nieuw is zoals bv een binnenkap van een scooter reinig deze dan eerst met water en zeep en laat deze drogen. Verwarm het deel met een fohn of leg het enige tijd in de spuitcabine, de losmiddelen zweten dan uit voor zover ze er zijn. Was daarna het deel af met warm water en zeep. Gebruik nu een reinigings- en Ontvettingsmiddel met ANTI- STATISCHE werking. gebruik ook anti-statische doeken.

Nu kan je aan de slag met een kunststof primer, het spuiten van deze primer vraagt wel voorzichtigheid van je spuit al snel te veel. Kunststof primer is erg dun en er is niet veel nodig om het opppervlakte te dekken. Zorg dat je twee mooie dunne laagjes spuit na een paar minuten uitdampen kan je aan de slag met basecoat tenzij je nog krassen in je kap hebt dan kan je filler spuiten waarna je kan schuren of plamuren.

Zelf aan de slag met kunststof spuiten? Kunststof primer is verkrijgbaar in spuitbus van Motip of koop 1 liter 1k flexible primer van Euro-Cryl in blik bij Nonpaints.