Je eigen scooter spuiten doe je zo

Een scooter spuiten is niet zo heel lastig zolang je maar de ruimte hebt om je kappen te spuiten en te laten drogen. Wel kunnen sommige kappen lastig zijn vanwege de vormen en dieptes.

In welke staat zijn je kappen?

Als de kappen onbeschadigd zijn dan is het een kwestie van de toplaag opruwen met waterproof schuurpapier k600 of k800 of met Scotch brite. Pas op dat je niet door de toplaag heen schuurt! Mocht dat toch gebeuren spuit dan de scooterkap eerst in de (kunststof) primer in plaats van de base coat. Zorg dat de oude lak dof is en nergens meer glimt.

Als je scooterkappen flink zijn beschadigd zal je flink moeten schuren en het mooiste is natuurlijk als je kappen volledig lak vrij zijn. Je begint met grof schuurpapier k120 en dat mag ook waterproof zijn. Schuur gelijkmatig over het oppervlakte en en maak cirkelende bewegingen. Schuur niet helemaal tot aan het kunststof want die is vaak zacht en zo creeër je alleen maar diepe krassen. Je zal goed je best moeten doen om alle lak weg te schuren zodat je de beschadigingen niet meer ziet. Diepe krassen kan je natuurlijk weg plamuren en gebruik hiervoor een plamuur voor kunststof.
Ga met je schuurpapier korrel trapsgewijs om hoog en eindig met korrel 600 of 800 en zorg dat je een mooi glad oppervlakte hebt. Sla geen korrel stap over!

Heb je kale kappen? Lees dan mijn artikel kunststof spuiten

Als alles is geschuurd ga je ontvetten met een anti-statische ontvetter waarna je de primer in twee laagjes spuit en geef het de tijd om uit te harden. De uithard tijd is afhankelijk van de soort primer die je gebruikt, lees altijd de instructies van de fabrikant. Schuur de primer nu lichtjes op met korrel 800 (kunststof primer mag je niet schuren!) en stof de kappen af met antistatische doeken. Leg de kappen in de spuitcabine of spuit omgeving en haal nog 1 x een kleefdoekje over je kappen.

Nu ben je klaar om je scooter te spuiten.

Je kan natuurlijk een proefpakket blanke auto lak aanschaffen voor je spuitpistool of aan de slag met je spuitbussen. Als je special paint lak gaat spuiten op je scooter zorg dan dat je de blanke lak spuit binnen het uur van de laatste special lak laag. Lees altijd de instructies van je lak leverancier!