Airbrush Compressor Tips & Informatie

Het mag duidelijk zijn dat Airbrushen zonder luchtbron/ compressor niet mogelijk is. Er is een bepaalde druk nodig om te kunnen spuiten en elke airbrush heeft ze eigen eigenschappen en eisen. Het is dan ook belangrijk dat u de juiste compressor kiest en daarom heb ik besloten om er een mooi stukje over te schrijven zodat u weet wat u koopt. Uw keuze voor een compressor kan alleen gemaakt als u weet voor welke airbrush u wilt gaan en het soort werk wat u wilt gaan maken.

 

Eerst zal ik een paar eigenschappen opnoemen die effect hebben bij het kiezen van een luchtcompressor.

 • Bar/ PSI 
 • Luchtcapiciteit
 • Geluid
 • Werktijd
 • Levensduur

 

PSI/ BAR/ CFM

De lcuhtdruk is een van de belangrijke punten. Op de meeste compressoren word de druk aangegeven met een "Manometer"  hierop is de hoeveelheid druk af te lezen. Ook is vaak een regelaar gemonteerd zodat u de druk kunt instellen.

De druk word aangegeven in PSI en dit staat voor "pond per vierkante inch" en het word aangegeven met BAR. Op de afbeelding kunt u zien dat het rode de hoeveelheid PSI aangeeft en in het zwart is het aantal BAR af te lezen. Om te spuiten of airbrushen heb je een constante luchtstroom met een bepaalde druk nodig. Elk type verfspuit en verf heeft ze eigen hoeveelheid druk CFM (cubice feet per minute) nodig om goed te kunnen functioneren.  Kijk dus bij de eigenschappen van een compressor wat de NETTO luchtopbrengst is en de maximale druk.

Een thinner gedragen lak/ verf heeft minder druk nodig dan verf op waterbasis.

    Dunne verf (lage visositeit)  10-20 PSI (Golden Airbrush Colors, Schmincke, House of Kolor)

    Dikke verf (hoge visositeit) 40-60 PSI (Createx, Auto-Air, textiel verf)

Over lak en verf later meer!

Er zijn veel ervaren en minder ervaren kunstenaars die geen geld hebben voor een degelijke compressor en bouwen er zelf een van een oude koelkast bv. Dit is geen slechte optie! Maar zorg er wel voor dat u een degelijke drukregelaar heeft die een constante druk kan leveren.

 

Geluid

Een compressor met een decibel van 75 kan je het leven zuur maken! Tenzij deze ver op afstand staat. Kies een compressor met een aanvaardbaar decibel. De regel is wel hoe minder decibel des te duurder de compressor. Een lawaaierige compressor van de bouwmarkt is goedkoop en prima om te gebruiken voor de meeste airbrushes maar maakt wel een hoop herrie. Het is dan ook erg lullig als u met bv het mixxen van de verf u rot schrikt omdat de compressor aanslaat. Of u bent net met de laatste details bezig en uw hand schiet weg omdat u schrikt. Een belangrijk punt is dat de compressor stil is en dan bedoel ik een decibel van ± 40 en de types die geen "Pssssss" of klik geluidjes maken zijn nog iets duurder. Je kan ook kiezen voor een goedkope compressor en geld investeren in een geluidsdichte box waar je dan de compressor inzet. Mocht je kiezen voor deze optie vergeet dan niet dat je zorgt voor een goede luchtstroom om de compressor te af te koelen.

 

Water

Elk type compressor genereert waterdamp en water! Water kan schade aanrichten aan je schilderwerk en gereedschap. Het is dus aan te raden om een filter of te wel een waterafscheider te gebruiken. Deze afscheiders filteren het water uit de lucht zodat je zorgeloos kunt airbrushen of spuiten. Bij sommige compressoren is er al een waterafscheider gemonteerd en bij sommige zal je deze los moeten kopen. Bij tooldiscounter.nl kunt u voordelig een goede waterafscheider kopen. Ook zijn er afscheiders te koop die een drukmeter en regelaar hebben. De standaard vochtafscheider van een goedkope compressor voldoet vaak niet aan de airbrush/ verfspuit eisen!

 

 

 

 

 

 

 

Olie

Als je een compressor tweedehands koopt vraag dan altijd even of de tank is geoliëd. Als dit het geval is dan heb je een oliefilter nodig. Doe je dit niet dan zal er uiteindelijk olie door je slang en airbrush komen en op je kunstwerk terecht komen. Men oliëd de tank om roestvorming tegen te gaan en om het gereedschap te smeren. Een oliefilter ziet er bijna het zelfde uit als een waterafscheider. Ook zijn er dubbele combinaties te verkrijgen zoals een vocht en oliefilter naast elkaar.

 

 

 

 

Voorbeeld vocht en olieafscheider.

 

Werktijd

Het uithoudingsvermogen van compressoren is verschillend. Het is dus ook raadzaam op daar naar te kijken bij de aankoop. Sommige hebben namelijk een rustperiode/ afkoelperiode nodig van een half uur na 30 minuten werken (50%). Ook zijn er compressoren die continu kunnen blijven draaien. De meeste weten niet eens hoelang de compressor mag draaien en letten er totaal niet op waardoor de compressor sneller stuk zal gaan en in sommige gevallen zelfs kan uitbranden!. Meestal is in de eigenschappen of handleiding terug te vinden wat de constante werkdruk mag zijn. Als dit niet het geval is stuur de fabrikant dan een mailtje of bel deze want een compressor koop je meestal voor langere tijd.

 

Types

Enkele types die u op de markt zult tegen komen:

 • Zuiger-compressoren
 • Schroef-compressoren
 • Draagbare compressoren
 • Airbrush-compressoren

 

Zuigercompressor

De zuiger-compressoren zijn de werkpaarden waarmee je waarschijnlijk het meest vertrouwd bent. Je ziet ze namelijk overal: bouwmarkten, garages, kelders. Vaak zijn ze heel goedkoop maar gaan ook het vaakst stuk en reparatiekosten zijn dan ook erg duur! Als je een hoop lucht wilt gebruiken is het raadzaam om naar een ander type te kijken zodat je een lange tijd kan genieten van lucht. Deze types worden gekoeld met olie en zijn niet echt geschikt om te vervoeren. De compressor mag niet je niet teveel kantelen vanwege de olie die in het reservoir zit.

 

 

 

 

 

 

voorbeeld zuigercompressor

 

Schroefcompressor

Schroefcompressoren worden vaak gebruikt voor industriële doeleinden en hebben dan ook 380volt nodig. Ze zijn vrij kostbaar maar hebben vaak geen rustperiode nodig. Een schroefcompressor heeft twee schroefprofielen en deze worden gekoeld met water of olie. Sommige types hebben een luchtketel. Ook het decibel kan erg verschillen.

 

 

 

 

 

 

 

Draagbare compressor

Zijn vaak olie-vrij en hebben dan ook een rustperiode nodig omdat de olie normaal zorgt de voor koeling.

 

 

 

 

 

 

Ook zijn er draagbare die wel olie-gekoeld zijn zoals dit type:

 

 

 

 

 

 

 

Airbrush compressor

Ook hier heb je weer veel verschillnde varianten in. Bijvoorbeeld de membraam-compressor, deze is geschikt voor het kleine werk (nailart, modelbouw, face-art, airbrush tattoo's) Nozzel grote t/m 0.3 mm. Het nadeel van een membraamcompressor is dat ze gevoelig zijn voor condensvorming in de luchtslang, dit is een natuurkundig verschijnsel en afhankelijk van jaargetijde en werkomgeving. Mocht je er last van hebben gebruik dan een in-line filter of een vochtfilter voor onder je airbrush. Voor custompaint, muurschilderingen, bodypaint etc is de membraam-compressor niet de juiste keuze omdat deze vaak een rust periode nodig heeft omdat dit type niet wordt gekoeld met olie. Ook hebben ze geen opslagtank.

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld membraam-compressor

Voor het grotere airbrush werk is een fluiterstille compressor is een must. Ze hebben een tankinhoud van minimaal 1 liter, automatische afslag en hebben vaak een geluidsniveau van ± 40 decibel. Vaak hebben ze een goede vochtafscheider waardoor u altijd beschikt over zuivere lucht. Let wel op dat en vooral bij de goedkope de motor is dicht gelast waardoor reparatie onmogelijk word! Dit verschilt per merk en type en laat je hierover goed voorlichten. De meeste verkopers beginnen er namelijk niet over!

 

 

 

 

Voorbeeld fluisterstille airbrush compressor

 

Wat is van belang op een rij

 • Drukregelaar
 • Vochtafscheider
 • Voldoende netto luchtopbrengst
 • Reparatie mogelijkheden
 • Oliefilter (mocht je de tank oliën)
 • Hou rekening met het geluid/ aantal decibel

 

Mijn advies is om een slag grotere compressor te kopen dan u eigenlijk denkt nodig te hebben want als u net begint met airbushen of spuiten dan wilt u vast het een en ander gaan proberen en als u in de toekomst een Airbrush koopt  die meer lucht vraagt dan kan de compressor dat misschien niet aan. Of misschien wilt u een keer een andere verf proberen die beter spuit met een hogo druk van bv 50 a 60 PSI.

Laat je goed voorlichten bij de aankoop van een Airbrush compressor, dit kan je een hoop ellende besparen en geld want goedkoop is een goede compressor niet.